Fotocredit:

Arbeidsprogram 2023-2027

Grønne prinsipper

  • Sosial trygghet og jevn fordeling av goder er en forutsetning for både økologisk bærekraft, livskvalitet og fredelig samkvem mellom folk.
  • Et økologisk og sosialt bærekraftig samfunn forutsetter sterkere, mer opplyst og lokal folkelig kontroll med naturressurser, kapital og teknologi. 
  • Varige grønne samfunnsendringer kan bare komme gjennom et samspill av kollektive demokratiske grep og personlige endringer av holdninger og livsstil.
  • Vi har en ydmyk og lyttende holdning overfor fagkompetanse, forskermiljøer og miljø-, freds- og solidaritetsbevegelsen. Vi ønsker å etablere nær kontakt med slike miljøer, slik at våre vedtak forankres i mest mulig kompetent og faglig analyse.

Klima og miljø

Melhus MDG vil: 

  • følge opp at kommunen jobber aktivt for å nå målene i klima- og energiplanen og kommuneplanens samfunnsdel
  • jobbe for at miljømessig bærekraft vektlegges i større grad i kommunale anbud 
  • jobbe for at naturlig opptak og lagring av karbon i økosystemer og dyrkamark får større oppmerksomhet i kommunal planlegging. 
  • jobbe for økt satsing på energisparing og solenergi på tak i kommunale bygg

Melhus kommune har allerede erkjent at vi nå står i en klima- og miljøkrise. Kommunestyret vedtok i 2021 en revidert klima- og energiplan med hovedmål å halvere klimagassutslippene innen 2030 i forhold til utslippene i 2009. Kommunen har også vedtatt å jobbe for at FNs bærekraftsmål blir nådd. Dette forplikter oss! 

Melhus sine ambisiøse og nødvendige mål må gjenspeiles i kommunens planlegging, innkjøp, drift og tjenesteproduksjon. Melhus MDG vil være en vaktbikkje som passer på at dette blir fulgt opp. 

Melhus kommune har stor markedsmakt som innkjøper, og kan bruke offentlige anskaffelser til å etterspørre klima- og miljøvennlige løsninger. Dette vil fremme innovasjon og gi økt forutsigbarhet for næringsaktører som tør å ligge foran i løypa i satsingen på nye, fremtidsrettede løsninger. 

Klimakrisen må ses i sammenheng med den pågående naturkrisen hvor urørt natur og biologisk mangfold går tapt i rekordfart. For å skape framtid vi kan glede oss til, må vi erkjenne komplekse sammenhenger og tenke helhetlig for å løse problemene. Det innebærer for eksempel at vi ikke kan støtte utbygging av fornybar energi i urørt natur. 

Å ta vare på intakte økosystemer er den enkleste og billigste løsningen for å lagre og øke opptaket av karbon. Melhus kommune har stor makt over kommunen sin arealbruk, og med makt følger ansvar. Melhus MDG vil jobbe for at naturlig karbonopptak og utslipp vies større oppmerksomhet i kommunens arealforvaltning. Likeledes er restaurering av forringede naturlig karbonrike økosystemer, som for eksempel myr, et naturbasert klima-, natur- og flomdempingstiltak som Melhus kan ha stort potensial for. 

Melhus MDG vil at det skal være lettere og billigere å spare strøm. Videre vil vi at potensialet for energisparing i kommunale bygg skal utredes. 

Alle tak kan bli klimatiltak! Melhus MDG vil jobbe for at desentralisert energiproduksjon gjennom f.eks. solceller på tak blir vurdert for alle nye kommunale bygg og ved oppgraderinger av eksisterende bygg.

 

Landbruk

Melhus MDG vil

  • arbeide for høyere selvforsyningsgrad
  • bremse og snu trenden med stadig tap av dyrka mark
  • bruke kommunens innkjøpsmakt til å fremme lokalt økologisk og regenerativt jordbruk
  • fremme utmarksbeite i kommunen
  • fremme jordbrukspraksis som gir bedre karbonbinding i jord
  • øke allmennhetens tilgang til å dyrke mat til eget bruk

Russlands invasjon av Ukraina, verdens kornkammer, har vært en vekker på hvor sårbart dagens globaliserte matmarked er. Klimaendringer gjør at matproduksjonen blir mer og mer sårbar verden over. Vi har i Norge gjort oss avhengige av import, ikke bare for menneskemat, men også import til dyrefôr. Denne trenden vil MDG snu. Norge kan og bør oppnå en mye høyere selvforsyningsgrad. Bevaring av dyrka mark, bevaring av jordkvalitet og ikke minst bevaring av kunnskap er viktig for beredskapen rundt matforsyning.

Melhus kommune er en landbrukskommune med relativt store arealer av dyrka mark. De siste årene har jordvern tapt mot andre samfunnsinteresser i alt for mange saker. Et eksempel er på Gimsøya, hvor en gammel reguleringsplan tillater en storstilt nedbygging av matjord. Vi vet også at store arealer av dyrka mark vil gå tapt med ny E6 mellom Kvål og Gylland. Melhus MDG mener at det nå er på høy tid at dette snur; dyrka mark skal ikke gå tapt til vei, nærings- eller boligbygg. For generasjonene som kommer etter oss, er dyrkbar jord viktigere enn raske veier. Matjord er en ikke-fornybar ressurs som det er viktig å ta vare på. 

Et økologisk og bærekraftig landbruk er viktig for nålevende og fremtidige generasjoner. Økologiske dyrkingsteknikker tar vare på jordsmonnet i stedet for å utarme det. Vi må spille på lag med det biologiske mangfoldet i stedet for å skade det. Kommunene har mulighet til å bruke innkjøpsmakt til å fremme et mer bærekraftig landbruk. Melhus MDG ønsker derfor å øke kommunens innkjøp og bruk av kortreiste og økologiske produkter på sine skoler og institusjoner.

Utmarksbeite er en stor ressurs som vi kan utnytte bedre. Gjengroing er et økende problem i mange områder, også i tidligere innmarksbeiter. Områder som har blitt holdt i hevd gjennom beite gjennom hundrevis av år har utviklet et rikt og unikt biologisk mangfold. Vi vil jobbe for at beiteretten skal stå sterkt i Melhus. 

Fôr-rester og hestegjødsel fra landbruket er også en viktig ressurs som kan utnyttes bedre enn i dag. Karbonbinding i jord ved hjelp av enkle dyrkingsteknikker vil bli et svært viktig bidrag til karbonfangst. Her vil landbruket spille en viktig rolle. Melhus bør etterstrebe å bli en foregangskommune på dette området, ved å stimulere til økt bruk av for eksempel fangvekster i kornproduksjon. Fangvekster vil også motvirke økte erosjonsskader som forventes med klimaendringer og mer ekstremnedbør.

Kantvegetasjon er viktig for et rikt insektliv. Miljøpartiet De Grønne ønsker at Melhus kommune skal stimulere til å utsette kantklipp til etter avblomstring. Det er også viktig å respektere kantsonen mot vassdrag for å hindre lekkasje av næringsstoffer.

Småskala dyrking er en viktig sak for Miljøpartiet De Grønne. Muligheten til å dyrke urter, bær og grønnsaker til selvhushold bør ikke bare være for de som eier egen hage. Ubrukt kommunalt “restareal” kan brukes til å etablere allment tilgjengelige parseller for dyrking, og politikerne kan stille krav i utbyggingsplaner til å sette av areal til nabolagshager. Kunnskap om dyrking er en viktig del av lokal beredskap. Det er viktig at den praktisk tilegnede kunnskapen om dyrking blir overført mellom mennesker og på tvers av generasjoner. I tillegg kan hagen være en sosial møteplass. Melhus MDG ønsker derfor å stimulere til flere skolehager og nabolagshager.

Natur og friluftsliv 

Melhus MDG vil 

  • sette en rød strek som verner viktige naturområder
  • ta vare på nærnatur ved skoler og barnehager
  • intensivere arbeidet for å fjerne høyrisiko fremmedarter som truer sårbar natur
  • ta vare på turstier og verne om adgangen til marka fra der folk bor
  • arbeide for å tilrettelegge for flere faste grillplasser i friområder for å redusere bruk av engangsgriller
  • jobbe for at kommunens beplantninger skal inneholde bie- og humlevennlige planter, samt matnyttige busker og trær
  • jobbe for at kantslått utføres til riktig tid for å bevare artsrike vegkanter og de pollinerende insektene som er avhenger av dem som matkilde
  • jobbe for at kommunen vår tar en aktiv rolle ift bærekraftig forvaltning av villaks og sjøørret i våre lokale vassdrag
  • ta vare på kantvegetasjon langs elver og bekker, da den er viktig både for vassdragsnaturen og erosjonsbeskyttelse

Alt vi trenger for å leve, kommer fra naturen. Det fininnstilte artsmangfoldet som sørger for at vi har mat, rent vann og frisk luft er under stort press. Arealendringer er den desidert største trusselen mot det biologiske mangfoldet. Kommunene har mye makt over arealpolitikken. Dermed har kommunene et stort ansvar for å ivareta det biologiske mangfoldet.

Vi må gjøre vårt ytterste for at gjenværende natur blir bevart. Vi må ikke gjøre naturinngrep som ytterligere reduserer leveområdene for truede arter. Melhus kommune må i sine framtidige arealplaner sette en rød strek som verner naturområder mot fremtidige inngrep. Dette gjelder både områder som er viktig for biologisk mangfold og områder som er viktig for allmennhetens lek og friluftsliv, for eksempel skogsområder som brukes til barnehager og skoler. 

Rekreasjon og fysisk aktivitet i skog og mark er viktig for folkehelsa. Dette ønsker vi å legge til rette for. Allemannsretten gir alle lov å ferdes i marka og plukke planter, bær og sopp. Turstier i nærområder er et viktig lavterskeltilbud.

Fremmedarten hagelupin er vurdert til å ha svært høy risiko for norsk natur. Langs Gaulas bredder fortrenger lupinen stedegne, truede planter, insekter og edderkoppdyr. Arbeidet for å stoppe spredning av hagelupin må intensiveres. 

Nedbygging av natur er dårlig nytt for vår beredskap og evne til å takle de kommende klimaendringene. Intakt natur gir oss gratis naturgoder som eksempelvis flomdemping, vannrensing og naturlig karbonbinding. 

Miljøpartiet De Grønne vil ikke ha vindkraftverk i urørt natur. Vindkraftindustri skal forbeholdes “grå” områder med allerede eksisterende inngrep og infrastruktur. 

Gaula er en turistmagnet som tiltrekker seg besøkende fra hele verden. Kommunen må ta en mer aktiv rolle i forvaltning av Gaula og sidebekker og arealene som grenser til dem. For å nå målene i Vannforskriften og nasjonale mål om levedyktige laks- og sjøørretbestander med et høstbart overskudd og god økologisk tilstand må innsatsen mot blant annet forurensning økes. 

Flom- og erosjonssikringstiltak i elver og bekker må utføres på en naturhermende og skånsom måte som øker habitatkvaliteten i vassdraget for fisk og bunndyr. Kantvegetasjon langs elver og bekker må gis økt beskyttelse, da den er viktig både for vassdragsnaturen og som naturlig erosjonssikring. Kulverter under kommunale veger må gjennomgås for å sikre at de ikke utgjør vandringshindre for laks, sjøørret og ål i Gaulas sidebekker. 

Laksefisket i Gaula gir betydelige økonomiske ringvirkninger i regionen. Melhus har ansvar for og ikke minst egeninteresse av bærekraftig forvaltning av laks og sjøørret, både lokalt og nasjonalt. Åpne merder hos lakseoppdretterne langs kysten smitter vill laksefisk med sykdommer og parasitter. Rømt tamlaks blander seg med den ville laksen og gir genetisk utarming av bestanden. Kommunen må bruke sin påvirkningskraft og enten etterspørre laks fra lukkede anlegg i kommunale innkjøp, eller la være å kjøpe oppdrettslaks.

Vassdragsnaturen langs Gaula er unik og svært verdifull! Faktisk er Gaula det viktigste vassdraget i Norge for insekter og edderkoppdyr knyttet til elvebredder, blant annet den sterkt truede elvesandjegeren. Foto: Åslaug Viken, CC BY 4.0

Dyrevelferd

Melhus MDG vil 

  • jobbe for at offentlige institusjoner og kantiner kjøper inn egg, kjøtt og meieriprodukter fra gårdsbruk med god dyrevelferd 
  • jobbe for at Melhus setter i verk tiltak for å redusere antall viltpåkjørsler

Mennesket står ikke hevet over naturen, men er en del av den. Dyr har egenverdi og rettigheter som vi må respektere. Det er vårt ansvar å sørge for at dyrene har mulighet for utfoldelse av artstypiske og individuelle behov. Husdyr og kjæledyr er også en del av mangfoldet i samfunnet og skal respekteres for sin egenverdi og grunnleggende behov, inkludert unødvendig påført lidelse. 

Viltpåkjørsler fører med seg store lidelser for dyrene og kan også utgjøre stor fare for menneskene som er involvert. Bare i Melhus blir nesten hundre elg, rådyr og hjort drept i møte med motorkjøretøy og tog hvert år. Melhus kommune må øke fokuset på forebygging av viltpåkjørsler og sørge for at det settes av nok ressurser til rask respons ved behov for ettersøk og avliving av skadde dyr.

Barnehage og skole

Melhus MDG vil

  • styrke leken som en arena for læring både sosialt og faglig
  • styrke naturbasert undervisning 
  • sikre at det er godt kvalifiserte pedagoger både i barnehagene og skolene
  • styrke kampen mot mobbing
  • styrke samarbeid og kompetanse på tvers av skolene og barnehagene i kommunen
  • gi skoler og barnehager tilskudd til å lage skolehager, både av pedagogiske grunner og for å gi barna tilbud om frukt og grønnsaker av egen produksjon
  • at skjermtiden i barnehage og skole begrenses, i hvert fall til og med 4. trinn.
  • at Melhus sine skoler og barnehager skal sørge for at barn og unge utvikler seg til skapende mennesker med selvtillit og selvinnsikt, og med forståelse og vilje til å ta ansvar for seg selv, miljøet og omgivelsene. 
  • jobbe for mer praktisk-estetiske fag i grunnskolen 
  • opprettholde dagens skolestruktur
  • øke kompetansen innen seksualundervisning

Miljøpartiet De Grønne vil at skoler og barnehager skal stimulere til toleranse og nysgjerrighet. Disse verdiene bør prege undervisningen innenfor rammene som ligger i skolen. Vi vil styrke kunnskap om klima og respekt for naturen. Kampen mot mobbing bør styrkes ved å legge vekt på verdier og holdninger, også blant voksne, og vi vil forbedre seksualundervisningen. De ansatte må tilbys ekstra opplæring slik at de kan bidra best mulig til dette. 

Mange er bekymret for at sang og musikk taper terreng i dagens skole, blant annet fordi sang ikke er nevnt i den nye generelle læreplanen for grunnskolen. Forskning viser at sang er svært positivt for barns utvikling, herunder språkutvikling og mental helse. Miljøpartiet De Grønne mener det er viktig at sang i skolen blir dyrket i like stor grad som før, og ikke blir presset av banen av andre, mer passive måter å bruke musikk på.

Barnehagen og skolen skal være gode steder å være og gode steder å lære. Miljøpartiet De Grønne har stor tillit til at skole- og barnehagelærere gjør gode vurderinger av hva hvert enkelt barn trenger for å utvikle seg på en god måte. Men det er knappe ressurser – vi vil ha flere voksne inn i skole og barnehage. Miljøpartiet De Grønne vil også oppfordre til mer tverrfaglighet, og at natur og uteområder i større grad brukes i undervisningen. 

Miljøpartiet De Grønne ønsker å arbeide for at alle barneskoler i Melhus skal få støtte til å anlegge skolehage, slik at man kan kultivere jorda, dyrke grønnsaker og høste frukt. Skolehager kan være en arena for læring i flere fag, deriblant naturfag og mat og helse. 

Kultur, idrett og frivillighet

Melhus MDG vil:

  • støtte bygging av nytt kulturhus på sikt
  • støtte aktiviteter og tiltak for unge som ikke deltar i de tradisjonelle fritidstilbudene 
  • gi gode rammer til frivilligheten i Melhus 
  • legge til rette for ikke-kommersielle møteplasser også på kveldstid. 
  • Støtte aktiviteter som bidrar til å bedre folkehelsen både fysisk og psykisk. 

Alle bør ha tilgang til et bredt tilbud innen kultur og idrett. Vi mener det offentlige må legge til rette for et mangfold av fritidstilbud gjennom gode støtteordninger. Mye av aktiviteten til kulturskolen foregår i dag i lokaler i Melhus rådhus som er lite egnet til dette formålet. Frivillige organisasjoner har i dag få plasser tilgjengelig for å møtes på kveldstid. Melhus sentrum mangler generelt gratis innendørs møteplasser på kveldstid – vil man treffes må man sitte på restaurant. Melhus MDG vil støtte byggingen av et kulturhus som kan brukes av flere brukergrupper både på dagtid og kveldstid, være både et konsertlokale og møtested for lag og foreninger og således avspeile det mangfoldet av kulturliv vi har i Melhus. 

Helse og velferd

Melhus MDG vil:

  • Bygge flere bofellesskap for seniorer.
  • Styrke enhet for aktivitet og bevegelse for å blant annet bedre rehabiliteringstilbudet
  • Legge til rette for møter og aktiviteter mellom generasjonene, f.eks. ved samarbeid mellom barnehager og seniorer. 
  • Sikre at brukergrupper og pårørendeforeninger blir hørt. 
  • Gjøre gode tiltak for å beholde og rekruttere kvalifisert personale innen helse og omsorg

Miljøpartiet De Grønne vil føre en helsepolitikk som legger større vekt på å fremme god helse og forebygge helseskade. Helsepolitikken må også sees i sammenheng med andre politikkområder. Vi vil redusere helseskader fra forurensing, redusere tidsklemme, stress, prestasjons- og forbrukspress og fremme sikker, sunn mat, fysisk aktivitet og daglig mosjon. 

Omsorgs- og rehabiliteringsinstitusjoner kan ikke dekke behovet for god livskvalitet og helse for alle. Mange kjenner på ensomhet. Det er derfor behov for å supplere med andre typer tiltak. Sosiale nettverk, aktiviteter på tvers av generasjoner og fysisk aktivitet er viktig for å forebygge sykdom og lidelser, samtidig som det kan redusere den enkeltes behov for hjelp fra det offentlige. 

Også i Melhus vil det bli store utfordringer med at eldre og uføre blir en stadig større del av befolkningen. Hver og en av oss må ta større ansvar for å planlegge for alderdommen. Kommunen må bistå med tiltak i hjemmet for at flere skal kunne bo hjemme så lenge som mulig, eventuelt tilby administrativ støtte for de som vil flytte fra enebolig til universelt utformede leiligheter. Brukervennlig velferdsteknologi kan være en hjelp i hverdagen. Melhus MDG mener at bofellesskap med gode fellesarealer kan være et godt boalternativ for mange. 

Kommunene har mange lovpålagte oppgaver innen helse og omsorg. Demografiutviklingen vil kreve at stadig mer av kommunens inntekter vil måtte gå til denne sektoren. Dette må vi ta høyde for i planleggingen av velferdsytelsene. Det er viktig med god kommunikasjon slik at forventningene til hva kommunen kan bidra med er realistiske. Pårørendeforeninger, brukergrupper, lag og foreninger må inkluderes i arbeidet med å få et best mulig helsetilbud. 

Melhus MDG mener det er bedre å forebygge enn å reparere. Vi må styrke kommunens enhet for aktivitet og bevegelse (fysioterapi og ergoterapi) slik at flere kan klare seg lengre uten eller med mindre bistand. Det er også viktig og helt nødvendig å gjøre gode tiltak for å redusere sykefravær, rekruttere flere og beholde kvalifisert personale innen helse- og omsorgssektoren. 

Næringsliv

Melhus MDG vil

  • bruke kommunale anskaffelser til å fremme miljøvennlig teknologi og lokale bedrifter som tør å satse framtidsrettet
  • fremme lokal matproduksjon og foredling
  • tenke regionalt og i større grad bruke interkommunal arealplan for Trondheimsregionen (IKAP) for planlegging av arealbruk og transport 

Melhus kommune har svært gode naturlige forutsetninger for landbruk. Landbruket sikrer matforsyningen, gir levende bygder og mange arbeidsplasser i tilknyttede næringer. Gaula er en av landets beste lakseelver som gir gode muligheter for reiseliv. Arealsituasjonen tilsier at det bør satses mer på arbeidsintensive enn arealkrevende næringer.

Sirkulærøkonomi

Melhus MDG vil

  • jobbe for at Melhus kommune tar en aktiv rolle i omstillingen til sirkulærøkonomi
  •  at f.eks. kommunale møbler ikke kastes uten at gjenbruk er vurdert
  • stille krav til høy grad av gjenbruk av byggematerialer ved rivningsprosjekter
  • støtte bedrifter som jobber med reparasjon og gjenbruk 

Vi ønsker at Melhus skal bli en foregangskommune innen sirkulærøkonomi, og her er energieffektivisering, ny miljørettet teknologi, resirkulering og gjenbruk av ressurser de viktigste verktøyene.

Levende tettsteder for alle

Miljøpartiet De Grønne i Melhus vil 

  • ha grønnere, livligere sentrumsområder i alle tettstedene
  • at kommunen innfører premiering for bilfri pendling for sine ansatte 
  • styrke trafikksikkerhet og kollektivtilbud i alle våre tettsteder 
  • sørge for at det offentlige rom er tilgjengelig for alle uansett funksjonsgrad
  • sørge for regulering av elektriske sparkesykler 

Miljøpartiet De Grønne vil ha grønnere og triveligere sentrumsområder på alle tettstedene. Etter den tragiske kranvelten behøver Melhus sentrum akutt førstehjelp. Flere grøntområder og lekeplasser i sentrumsområdene vil være en forskjønnelse for miljøet og skape møteplasser for rekreasjon og hygge.

Det må legges til rette for at flere kan gå og sykle til arbeidsplasser, butikker og kollektivknutepunkt. Store, asfalterte flater som kun opptas til bilparkering er sløsing med knappe arealer i tettstedene. I stedet bør det etterstrebes å legge parkeringsplasser i kjellere eller over flere plan i parkeringshus.

Melhus har sju tettsteder. Miljøpartiet De Grønne vil også se til at Kvål, Ler, Lundamo, Hovin, Gåsbakken og Korsvegen blir tatt vare på i kommunepolitikken.

- “Miljøpartiet De Grønne skal jobbe for at ingen blir funksjonshemmet i møte med samfunnet og vi skal fortsette arbeidet med universell utforming av både tjenester og fysiske omgivelser så alle personer med funksjonsnedsettelse får oppfylt sin rett til å delta i samfunnet. (...) Funksjonshemmede krever ikke egne særrettigheter, men krever universelle menneskerettigheter og muligheten til å kunne være likestilte borgere som kan delta i og gi tilbake til samfunnet. (...) Alle borgere har rett til å engasjere seg, delta og bidra i demokratiet, og det er storsamfunnets plikt å legge til rette for like muligheter uavhengig av funksjonsnivå.” -Miljøpartiet De Grønnes Arbeidsprogram 2021-2025.

Universell utforming handler om å utforme omgivelsene slik at vi tar hensyn til variasjonen i funksjonsevne hos innbyggerne. Universell utforming gir gode, inkluderende lokalsamfunn der alle kan delta. Melhus MDG vil intensivere arbeidet med tilrettelegging og universell utforming i kommunen og kreve gode medvirkningsprosesser med brukergrupper i alle utviklingsprosjekter.

Det skal fra midten av august 2023 gjennomføres en pilot på utleie av elektriske sparkesykler i Melhus. Melhus MDG er bekymret for at problemene vi ser i andre deler av landet også vil gjøre seg gjeldende i Melhus. Lov om utleie av små elektriske kjøretøy på offentlig grunn fra 2021 gir kommunene økt makt til å regulere bruken av elektriske sparkesykler. Denne lovhjemmelen må brukes aktivt til å sette reguleringer for å forebygge ulykker og kaotisk parkering av el-sparkesykler. Melhus MDG mener det er viktig at sentrumsområdene er og oppleves trygge og framkommelige for alle, uansett funksjonsevne. Det er viktig at utprøvingen blir evaluert fortløpende og av prosjektet avsluttes dersom eventuelle problemer ikke lar seg løse.

De Grønne vil kjempe for et Melhus for alle, for alltid!

"Vi må aktivt motarbeide undertrykkende ideologier, bevegelser og samfunnsstrukturer. Kjønn, kjønnsuttrykk, seksuell orientering, funksjonsevne, etnisitet, livssyn og alder er dimensjoner som må ha et særlig vern mot diskriminering. Storsamfunnet har et ansvar for å bekjempe fordommer, hatprat og konspirasjonsteorier."
- MDGs prinsipprogram

Mennesker på flukt

Melhus kommune har i mange år tatt imot flyktninger og har et godt apparat for opplæring og integrering. Vi er en rik kommune med erfaring og ressurser til å hjelpe mange flere enn vi gjør i dag. I framtida må vi også belage oss på at det kommer flere flyktninger som må flytte fra sine hjemland på grunn av klimaendringer. Vi må ta vårt ansvar for de klimaendringer som skjer på jorda vår og vise solidaritet. Godt integrerte flyktninger er en ressurs for kommunen vår. 

Motorferdsel i utmark

Miljøpartiet De Grønne ønsker en restriktiv politikk med tanke på motorferdsel i utmark. Vi ønsker ingen fornøyelseskjøring med skuter og søker heller en strengere linje ved tildeling av løyver. Miljøpartiet De Grønne setter naturens og dyras behov for ro i en tøff årstid framfor menneskers behov for motorferdsel til rekreasjonsformål. Leiekjøring er å foretrekke der motorferdsel er absolutt nødvendig.